- Tuğçe Bağcı
Çift terapisi nedir?
Çift terapisi, çiftlerin ilişki içinde karşılaştıkları sorunları ele alıp çözüme kavuşturmayı hedef alan bir terapi sürecidir. Bu süreçte çiftler, kendilerini seansa getiren sorunlar üzerinde düşünme, karşılıklı olarak problemlerin nedenleri anlama ve tarafların sorunlara ne gibi katkılar sağladığını fark etme şansı bulurlar.
İlişki içinde bazen bir taraf aynı zamanda bireysel problemlerde yaşıyor olabilir. Aileden getirilen sorumluluklar ve yükler yakın ilişkideki duruşu etkileyebilir. İki farklı dünya görüşüne, hayat deneyimine ve aile kültürüne sahip iki kişinin oluşturduğu gönüllü bir birliktelik bu farklılık ve benzerliklerden ayrı olarak düşünülemez. Bu sebeple çift ilişkisinde tarafların deneyimlediği farklılıkları ve benzerlikleri ele almak, bu zenginlikleri ilişki potasında eritebilmek ve ortaya iki tarafın da katkı sunduğu bir bütün çıkarabilmek kimi zaman çiftleri zorlar. Aslında çiftler ilişkilerinde birbirlerine en yalın hallerini gösterebilme imkanına sahiplerdir. Bu yalın hal ile birbirlerine karşı sergiledikleri doğru yaklaşımlar sorun ne olursa olsun ilişkinin iyileşmesi için en kıymetli ilaçtır.
Çift terapisinde amaç, çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçleri ele alarak çatışmaların çözebilmek ve çiftin sağlıklı yönde değişim ve gelişimini sağlamaktır. Her ilişkinin kendine has dinamikleri ve yapısı olduğu için terapist burada çifte tepeden yardım eden değil, kendi çözümlerini bulabilmeleri için farklı yollar keşfetmelerini sağlayan bir yaver görevindedir. Amaç iki tarafın da kendisini güvende ve iyi hissettiği bir ilişki ritmini yakalamasına yardımcı olmaktır.
Çift terapisinde çalışılabilecek konulardan bazıları:
İlişkisel problemler
Evlilik problemleri
Boşanma süreci
İlişki içinde yaşanan duygusal zorluklar
İlişki içinde yaşanan cinsel zorluklar
Yas
Kayıp
Travma
Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, göç, taşınma vb.)
İlişki içindeki en az bir tarafın deneyimlediği ve ilişkiyi etkileyen:
Alkol ve madde kullanımı
Anksiyete
Depresyon
Kendine zarar verici davranış
Yoğun çalışma temposundan kaynaklı stres
Ebeveynlik becerileri
Evlat edinme süreci
Çocuk sahibi olmaya karar verme süreci
Üvey ebeveyn olma süreci