- Tuğçe Bağcı
Doğum Psikoloğu kimdir?
Hamilelik süreci annelerin ve babaların hayatlarında geçirdikleri en özel dönemlerden bir tanesidir. Dışardan gözlemlenen büyüyen bir karının ötesinde, içeride gün be gün gelişim gösteren bir bebeğin gelişine hazırlanmak eşlerin fiziksel ve psikolojik desteğe ihtiyaç duymalarına yol açabilir.
Hamilelik döneminde bir doğum psikoloğundan destek almak, eşlerin anne ve babalık rollerine hazırlanmalarına yardımcı olur. Gebe annenin geçmiş nesillerden taşıyabileceği olumsuz doğum ve kadınlık hikâyelerinin yeniden işlenmesine fırsat sunar. Anne bu süre içerisinde anneliğe hazırlık yaparken, baba ile birlikte üstlerine henüz giymiş oldukları ebeveynlik rolüne alışmaya çalışır. Hamilelik süreci ve doğum anı bebek bekleyen çiftlere, kendilerini tanımaları, güven ve teslimiyet duymak gibi kavramları yeniden incelemeleri, kadın- erkek olmanın yanında eş, sevgili ve ebeveyn olma gibi çeşitli rollerin sınırlarını çizmeleri için çok kıymetli anlar sunar.
Hamilelik süresince bu konuda eğitim almış bir doğum psikoloğundan destek almak ve doğum anına hazırlanmak, annenin bebeğine psikolojik olarak sağlıklı bir ortam sunmasına yardımcı olur. Nesiller arası aktarılan olumsuz hikâyelerin olmadığı için, güvenle ve sevgiyle bebeklerini bekleyecek olan annelerin, doğum anında da olası tedirginliklerin yaşanmasına karşılık doğum psikologlarıyla doğumlarını gerçekleştirme şansları vardır. Doğum psikoloğu doğum anında anneyle, babayla, geniş aile üyeleriyle ve hatta gerekirse sağlık ekibiyle çalışarak doğum sürecinin psikolojik temizliğinden sorumludur.
Doğum öncesinde alınan doğuma hazırlık eğitimleri ve birebir destekle çalışılan doğum psikologları göz önüne alındığında, annelerin doğum sonrasındaki süreçte olumsuz duygulara kapılma/lohusalık depresyonu yaşama ihtimalleri önemli bir ölçüde azalacaktır. Yine de yaşanabilecek her türlü zorluk ve bilinmezlik için, doğum psikologları annelerle ve aileyle çalışmaya hazırdır.
Doğum Psikoloğu ile Çalışılabilecek Konular
Doğuma hazırlık eğitimleri
Hamilelik ve doğumla ilgili çelişkiler
Doğum korkuları
Doğum tercihlerinde kararsızlıklar
Aile içi sorunlar
Annelik ve babalık konusunda kaygılar
Hamilelik sürecinde değişen çift ilişkisi
Çiftlerin aileye gelen/gelecek olan bir üçüncüye uyumu
Doğumda birebir destek
Doğum sonrası depresyon
Doğum sonrası süreçte destek